EDİRNE / İPSALA - İpsala Anadolu İmam Hatip Lisesi

İPSALA ALİ KUŞÇU PLANETARYUMU İLE EVRENİN SINIRLARINA YOLCULUĞA ÇIKIP UZAYI TEFEKKÜR EDİYORUZ!

İslam dini ilim ve irfan dinidir
İlme ve ilim öğrenmeye büyük önem vermiştir. Kutsal kitabimız Kur’an-ı Kerim, yüzlerce ayet-i
kerimesinde insanları dinî ve dünyevî ilimleri öğrenmeye teşvik eder.
“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer Sûresi,9)

insanı olarak yetiştirmek bizim başlıca görevimizdir. Bu bağlamda evreni içindekileri yaratan
proje geliştirdik.

İslam dini ilim ve irfan dinidir

İlme ve ilim öğrenmeye büyük önem vermiştir. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim, yüzlerce ayet-i kerimesinde insanları dinî ve dünyevî ilimleri öğrenmeye teşvik eder. Bunlardan ikisini takdim edelim:

“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer Sûresi,9)

“Eğer bilmiyorsanız, zikir (ilim) ehline sorun” (Nahl Sûresi , 43)

Peygamberimizin ilme teşvik eden pek çok hadis-i şerifleri vardır. Bunlardan birkaçı şöyledir:

“Beşikten mezara kadar ilim tahsil ediniz.”

“İlim Çin’de bile olsa, gidiniz, alınız, tahsil ediniz.”(Beyhaki, Şuabu’l-İman, Beyrut, II. 254 )

Her bir bilim kendi diliyle bize Allah’ı tanıttırır. Kendini bilen çevresini bilen rabbini tanır. Örneğin Biyoloji canlıları, insanı yapısını inceler insandaki muhteşem, mükemmel tasarım o sanatkârı tanıttırıyor. Aynen öylede uzayı, yıldızları, gezegenleri eşsiz bir tasarımla yaratan rabbimizi ve onun sanat eserlerini de astronomi bilimi bizlere tanıtır. Kâinat, Kadir, Hâkim ve Âlim olan yüce ALLAH’ın (c.c.) büyük tasarımı olarak dizayn ettiği kozmik bir makine olup, ay, güneş, yıldızlar, yeryüzü, galaksilerle donatılmış, hassas, milimetrik ölçülerle, olağanüstü, muazzam, muhteşem ve ahenkli bir şekilde ilahi bir yazılımla işletilmekte, çalıştırılmakta ve her şey ALLAH’ın güzel isimlerinin yansıması ve parıltısıdır. Yer ve göklerdeki varlıklar, zinetli, süslü, sanatlı ve güzel bir şekilde seyredenlerde hayranlık duygusunu uyandıracak nitelikte yaratılmıştır. Gökyüzündeki sayısını algılayamadığımız yıldızlar sanki mücevher gibi parıldamakta, samanyolu galaksisi de karanlığın boynunda gerdanlık gibi asılı durmaktadır. Kâinat her zerresi ve noktasıyla sanatkârını gösteren, tanıtan, okunması gereken ve ibretle, hayranlıkla bakılması gereken büyük bir kitaptır. Kâinat kitabının semâvat sayfaları, İlahi kanunlara uyum ve ahenk içinde bizlerin seyri ve tefekkürü için süslenmiş, zinetlenmiş, nakışlanarak düzenlenmiştir. Kâinat fabrikası insanın emrinde işlettiriliyor, Kâinattaki her şey Allah adına hizmet ediyor. Bizden de bu hizmetleri fark etmemiz, kâinat kitabını okumamız isteniyor.

Öğrencilerimizi Allah’ı seven, onun yaratmış olduğu her bir sanat eserini araştıran birer bilim insanı olarak yetiştirmek bizim başlıca görevimizdir.   Bu bağlamda evreni içindekileri yaratan Rabbimizin o eşsiz sanat eserlerini müşahede etmek görmek fark etmek ve “Allahü Ekber” diyerek onun adını yüceltmek ve onu tanıdıkça daha çok sevmek için “Evrenin Sınırlarına Yolculuk” adında bir proje geliştirdik.

Proje hakkında kısaca bilgi verecek olursak;

“Evrenin Sınırlarına Yolculuk” adıyla hazırladığımız ve Trakya Kalkınma Ajansınca kabul edilen proje kapsamında “İpsala Ali Kuşçu Uzayevi”  İpsala ve çevresine hizmet verecektir.

İpsala Anadolu İmam Hatip Lisesinin bulunduğu bahçeye kurulan Ali Kuşçu Uzayevi (Planetaryum) ile güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsü özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtılacaktır. Böylece Planetaryumda öğrenciler ve bilime meraklı kişiler kendilerinin uzayın bir parçası olduğu bilincini edinerek zaman zaman yapılan atölye çalışmaları ile pozitif bilimleri daha kolay ve kalıcı olarak kavrayabileceklerdir. Bu proje ile basta İpsala’da ve çevresinde okuyan öğrenciler olmak üzere çevremizde bilime ilgi duyan kişilere, İpsala’ya ziyarete gelen kişilere " Uzay ve Bilim" konusunda yaşantı kazandırmak, özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin teknolojiyi olumlu yönde kullanarak bilimsel veriler elde etmelerini sağlamak; araştırma ve fark etme bilinci geliştirmek, yaparak yasayarak öğrenme ortamı oluşturmak, evrene ait gerçekleri eğlenceli bir ortamda sunmak, astronomiye görsellik kazandırmak ve geniş  kitlelere, özellikle çocuk ve gençlere ulaştırmak, istenmektedir.

Bu çalışmalar sonucu öğrencilerimiz okulumuza ve ilçemize bağlanacak, okulumuz bir cazibe merkezi olacak.                                                                      07-04-201707-04-201707-04-201707-04-201707-04-201707-04-2017

Yayın: 17.02.2017 - Güncelleme: 07.04.2017 16:39 - Görüntülenme: 705